Aţi trecut printr-un accident şi aveţi ligamentele compromise? În prezent, există tehnici minim invazive prin care medicii le reconstruiesc. Datorită acestor intervenţii, reîntoarcerea la activităţile curente se petrece în mai puţin de o săptămână.
 
La nivelul genunchiului, există două tipuri de ligamente care pot prezenta leziuni. Ligamentele colaterale se vindecă prin orteze. Însă ligamentele încrucişate anterior  au nevoie în majoritatea cazurilor de reconstrucţie chirurgicală. Indicaţia vine după consult însoţit de RMN.

“Reconstrucţia ligamentului încrucişat se face pe cale artroscopică. Artroscopia este o metodă de diagnostic şi de tratament prin care se pătrunde în genunchi printr-o incizie de câţiva milimetri” spune dr. Ion Bogdan Codorean, medic primar ortopedie-traumatologie. 

La această reconstrucţie se folosesc mai multe tipuri de grefe. Se poate lua ţesut de la pacient, dintr-o bancă de ţesuturi sau se pot folosi ligamente artificiale. Un lucru important este să nu amânaţi intervenţia chirurgicală!

“În cazul unei rupturi de ligament încrucişat anterior la o persoană tânără se spune în ortopedie că e începtul dezastrului pentru genunchi” spune  dr. Mihai Ciprian Rascu, medic specialist ortopedie. 

Aceasta deoarece pot apărea alte leziuni în cascadă. La unele dintre acestea e nevoie inclusiv de intervenţie cu celule stem recoltate din măduvă. Însă operaţia ligamentelor realizată la timp permite o recuperare rapid.

“Scopul acestor operaţii de ligamente este de a stabiliza genunchiul , de a întârzia sau a anula evoluţia spre artroză şi de reintegrare a pacientului în viaţa socială” spune dr. Ion Bogdan Codorean, medic primar ortopedie-traumatologie. 

Dupa intervenţia chirurgicală, disconfortul este minim.  “Nu doare post operator fiindcă există nişte programe speciale de recuperare, există un program de kinetoterapie pasivă pentru câştigarea mobilităţii, apoi kinetoterapie  activă pentru recâştigarea mobilităţii musculare” spune  dr. Mihai Ciprian Rascu, medic specialist ortopedie.
 
După o săptămână, vă puteţi reîntoarce la activităţile curente, iar după 6 luni la practicarea oricărui sport. Deşi cel mai frecvent se rup ligamentele genunchiului, această problemă poate apărea şi la glezne. Aceasta după entorse care nu au fost imobilizate prin ghips sau orteză.  

“Pacienţii care nu îşi tratează aşa cum trebuie entorsele de gleznă, rămân cu o instabilitate cronică de gleznă care permite glenzei nişte miscari care nu ar trebui să le facă şi atunci e nevoie de o reconstrucţie de ligamente şi la nivelul gleznei” spune dr. Ion Bogdan Codorean, medic primar ortopedie-traumatologie. 

În toate cazurile, dacă nu există alte leziuni asociate, intervenţia la nivelul ligamentelor permite o recuperare de 100%.
 
Articol scris in colaborare cu publicatia "Ce se intampla, doctore?"