Stiai ca obezitatea poate implica suferinte psihosocioprofesionale? 

O parte dintre acestea sunt:
- depresia;
- izolarea;
- scaderea stimei de sine;
- scaderea performantelor profesionale si scolare;
- problemele de cuplu.
Acestea sunt efectele pe care le putem resimti din cauza kilogramelor in plus.

Ce a dus la epidemia de obezitate?
"Avem o proportie din ce in ce mai mare de oameni supraponderali sau obezi pentru ca mancam mult, mancam prost, nu facem miscare si tinem diete dezechilibrate fara sa cerem sfatul nutritionistului.
Ca sa detaliez – cele mai multe cazuri de obezitate sunt pe aport. Un aport mai mare decat necesarul organismului. Organismul nostru functioneaza dupa urmatoarea logica– daca mancam mai mult decat consumam, excesul se transforma in grasime si se stocheaza."

De ce mancam mai mult? 
"Pentru ca avem mai mult acces la alimente dense caloric decat aveam acum 15-20 ani. Adica multe calorii intr-un volum mic. Este cazul sucurilor cu zahar, dulciurilor concentrate, produsele de patiserie care sunt peste tot in calea noastra, produsele hyper-procesate cu grasimi nesanatoase sau zaharuri adaugate, a fast-food-ului cu potentiatori de gust. Si desi mancam mai multe calorii, nu mai facem efortul necesar pentru a le consuma."

De ce ne ingrasam?
"Suntem din ce in ce mai sedentari, mai comozi, tindem catre profesii statice, care implica munca de birou, mergem cu masina peste tot si preferam sa stam blocati in traffic decat sa mergem pe jos.
Suntem mai stresati, sarim peste mese, compensam la masa urmatoare, mancam la ore nepotrivite, in fata calculatorului sau televizorului. Nu mai acordam suficienta importanta calitatii alimentelor, ci cadem prada gustului."

Dr. Claudia Rascu, medic nutritionist si Ana Chiriac, psihoterapeut- specialisti Life&Sports Clinic